Artykuł sponsorowany

Z jakich produktów pozyskuje się wartościowe białko?

Z jakich produktów pozyskuje się wartościowe białko?

Białko jest jednym z kluczowych makroskładników, który odpowiada za nasze dobre samopoczucie oraz zdrowie. Warto zadbać o jego prawidłową wartość nie tylko, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i uprawiamy regularnie sport, ale podczas codziennych posiłków. W jakich produktach znajdziemy najwięcej wartościowego białka?

Jaką funkcję pełnią białka w organizmie ludzkim?

Podstawową rolą białka w organizmie jest odbudowa zużywających się tkanek, a także jest to składnik krwi, hormonów czy ciał odpornościowych. Dodatkowo wpływa na efektywne przyswajanie dostarczanych do organizmu witamin. Dlatego białko sojowe, pochodzące z nabiału oraz mięsa powinno być regularnie spożywane. Natomiast w przypadku osób uprawiających często sport, odpowiednia ilość białka pozwala na kształtowanie i rzeźbienie mięśni. Warto pamiętać o zbilansowanych posiłkach oraz sięgać po produkty wysokobiałkowe sprawdzonej jakości i nisko przetworzone.

Skąd brać wartościowe białko w diecie?

Większość z nas wie, że jednym z popularnych źródeł białka, jest kurczak bądź ryż. Jednak warto sięgać po zróżnicowane produkty. Poza mięsem dużą ilość białka znajdziemy w jajkach, mleku, jogurtach, serach. Pamiętajmy, że doskonałym źródłem tego składniku są rośliny. Nasiona soi, wszelkie inne produkty strączkowe oraz kasze i ryż posiadają wysoką zawartość tego makroskładnika. Wybierając je, warto wiedzieć, z jakimi innymi produktami zestawiać, aby zwiększyć wchłanianie białka w organizmie. Nasiona roślin strączkowych powinno się łączyć przede wszystkim ze zbożami. Zaleca się spożywanie sezamu, nasion słonecznika lub dyni. Roślinne produkty zbożowe wybierajmy od ekologicznych producentów. Polską soję oraz najważniejsze informacje o jej uprawie znajdziemy na portalu Polska Soja.

Czym mogą skutkować niedobory białka?

Zarówno nadmiar, jak i niedobór białka w diecie może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu. Braki powodują zahamowanie wzrostu, przyczyniają się do spadku odporności, a także utrudniają gojenie się ran. Co więcej, długotrwałe zaniedbanie w dostarczaniu organizmowi białek może skutkować zaburzeniami procesów myślowych i pracy mózgu. Trzeba mieć na uwadze, że ograniczona podaż makroskładnika ma wpływ na powstanie zmian skórnych, przyczynia się do apatycznego nastroju, a nawet uszkodzeniami wątroby.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.