Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Z jakich produktów pozyskuje się wartościowe białko?
Białko jest jednym z kluczowych makroskładników, który odpowiada za nasze dobre samopoczucie oraz zdrowie. Warto zadbać o jego prawidłową wartość nie tylko, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i uprawiamy regularnie sport, ale podczas codziennych posiłków. W jakich produktach znajdziemy najwięcej wartościowego białka?
Jaką funkcję pełnią białka w organizmie ludzkim?
Podstawową rolą białka w organizmie jest odbudowa zużywających się tkanek, a także jest to składnik krwi, hormonów czy ciał odpornościowych. Dodatkowo wpływa na efektywne przyswajanie dostarczanych do organizmu witamin. Dlatego białko sojowe, pochodzące z nabiału oraz mięsa powinno być regularnie spożywane. Natomiast w przypadku osób uprawiających często sport, odpowiednia ilość białka pozwala na kształtowanie i rzeźbienie mięśni. Warto pamiętać o zbilansowanych posiłkach oraz sięgać po produkty wysokobiałkowe sprawdzonej jakości i nisko przetworzone.
Skąd brać wartościowe białko w diecie?
Większość z nas wie, że jednym z popularnych źródeł białka, jest kurczak bądź ryż. Jednak warto sięgać po zróżnicowane produkty. Poza mięsem dużą ilość białka znajdziemy w jajkach, mleku, jogurtach, serach. Pamiętajmy, że doskonałym źródłem tego składniku są rośliny. Nasiona soi, wszelkie inne produkty strączkowe oraz kasze i ryż posiadają wysoką zawartość tego makroskładnika. Wybierając je, warto wiedzieć, z jakimi innymi produktami zestawiać, aby zwiększyć wchłanianie białka w organizmie. Nasiona roślin strączkowych powinno się łączyć przede wszystkim ze zbożami. Zaleca się spożywanie sezamu, nasion słonecznika lub dyni. Roślinne produkty zbożowe wybierajmy od ekologicznych producentów. Polską soję oraz najważniejsze informacje o jej uprawie znajdziemy na portalu Polska Soja.
Czym mogą skutkować niedobory białka?
Zarówno nadmiar, jak i niedobór białka w diecie może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu. Braki powodują zahamowanie wzrostu, przyczyniają się do spadku odporności, a także utrudniają gojenie się ran. Co więcej, długotrwałe zaniedbanie w dostarczaniu organizmowi białek może skutkować zaburzeniami procesów myślowych i pracy mózgu. Trzeba mieć na uwadze, że ograniczona podaż makroskładnika ma wpływ na powstanie zmian skórnych, przyczynia się do apatycznego nastroju, a nawet uszkodzeniami wątroby.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana