Artykuł sponsorowany

Z czym jeść sery hiszpańskie?

Z czym jeść sery hiszpańskie?

Choć utrzymuje się, że to Włochy są krainą sera, również Hiszpania ma się czym pochwalić. Sery długodojrzewające, z których słynie ten kraj, zachwycają podniebienia na całym świecie zarówno w formie przystawek, jak i jako składnik i dodatek do wielu dań, nie tylko kuchni śródziemnomorskiej. Jak i z czym serwować sery hiszpańskie, by w pełni zaznać ich smaku? Jakie sery długodojrzewające z Hiszpanii koniecznie trzeba spróbować?

Najpopularniejsze sery hiszpańskie

Hiszpania słynie z kilku rodzajów sera, a każdy z nich zawdzięcza swój smak starannie wyselekcjonowanemu mleku oraz długiemu dojrzewaniu, któremu sprzyja klimat tego kraju. Wśród nich znajduje się:

  • ser iberyjski – powstaje na Półwyspie Iberyjskim, gdzie warunki środowiskowe wpływają korzystnie na smak mleka, co z kolei przekłada się na walory gotowego sera; ser iberyjski powstaje z połączenia trzech rodzajów mleka w odpowiednich proporcjach: mleka owczego zawierającego dużo tłuszczu i białka, odpowiadającego za gładką i jednolitą konsystencję, a także lekko słodko-orzechową nutę; mleka koziego będącego źródłem żelaza, cynku, witamin z grupy B i C; mleka krowiego sprawiającego, że ser ma delikatny smak i gładką strukturę;

  • ser owczy – wykonywane z surowego lub pasteryzowanego mleka owczego, dojrzewa od 3 do 6 miesięcy, ma kremową konsystencję i wyrazisty smak, najczęściej dostępny jest w połączeniu z przyprawami, takimi jak rozmaryn, czarnymi oliwkami lub w brandy;

  • ser kozi – ma charakterystyczny, wyrazisty zapach i smak, niewątpliwą zaletą jest duża zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, magnez, potas, wapń.

Jak powstają hiszpańskie sery długodojrzewające?

Hiszpańskie sery długodojrzewające to inaczej sery podpuszczkowe, ponieważ powstają poprzez aplikację podpuszczki, czyli enzymu trawiennego koagulującego tłuszcz i białko zawarte w pasteryzowanym mleku. W wyniku tego procesu powstaje masa, którą poddaje się dalszej obróbce, to znaczy odwadnia się ją i formuje jej kształt. W zależności od rodzaju sera może być poddawana soleniu lub przyprawianiu. Następnie uformowaną masę wystawia się na działanie czasu. Jak wyjaśnia sklep z produktami hiszpańskimi Corrida, okres leżakowania związany jest z tym, jaką twardość sera chce się uzyskać. Sery, które dojrzewają krócej, to jest około czterech miesięcy, są miękkie i łagodne w smaku, natomiast wyroby leżakujące nawet kilkanaście miesięcy stają się bardziej twarde, ale też bardziej wyraziste i pikantne.

Z czym serwować sery hiszpańskie?

Sery hiszpańskie doskonale smakują jako przystawka serwowana solo lub w połączeniu z innymi wyrobami kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii sery długodojrzewające są jednym z głównych elementów tapas, czyli niewielkiej przekąski podawanej w barach do napojów. Mogą być również alternatywą do znanego nam aperitifu. Jeśli ser iberyjski, owczy lub kozi ma być przekąską, warto podać go we wspólnej kompozycji z szynką serrano, szynką iberyjską, kiełbasą chorizo, salcesonem iberyjskim, oliwkami, pasztetami iberyjskimi i musami z wątróbki iberyjskiej.

Czy sery hiszpańskie dobrze smakują na gorąco?

Choć najpopularniejszą formą serwowania serów hiszpańskich są przystawki, również na w daniach na gorąco smakują wyśmienicie. Sery iberyjskie, kozie i owcze, które dojrzewały wiele miesięcy, są idealną alternatywą dla popularnego parmezanu. Twarda konsystencja z łatwością da się zetrzeć, by posypać nim lasagne, spaghetti i inne dania makaronowe. Miękkie sery, które dojrzewały krócej, będą wybornie smakować zapieczone na faszerowanych warzywach czy zapiekankach.

Jaki nóż do krojenia sera?

Specyficzna konsystencja sera wymaga odpowiednich narzędzi, dzięki którym plastry czy kostki mają ładną, nieposzarpaną powierzchnię. Do krojenia sera zaleca się stosowanie specjalnego noża w kształcie migdała, posiadającego cienkie ostrze, które z jednej strony jest ostro zakończone. Dzięki temu ser nie kruszy się, a krojenie przebiega łatwo i wygodnie. Nóż do sera jest narzędziem uniwersalnym i doskonale spełnia swoją funkcję zarówno w przypadku serów miękkich, jak i twardych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.