Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Płatki orkiszowe czy owsiane - które wybrać?
Zdrowe śniadanie dla wielu osób oznacza nic innego, jak miskę pysznych płatków z rozmaitymi dodatkami. Mimo iż prym w tym zakresie wiodą płatki owsiane, to warto również przyjrzeć się nieco mniej popularnym rodzajom płatków, jak np. orkiszowym. Jakimi wartościami odżywczymi cechują się obydwa te rodzaje płatków i które wybrać, aby jak najlepiej wesprzeć swoje zdrowie? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Zalety klasycznej owsianki
Klasyczna owsianka to niezwykle popularny posiłek wybierany przez sporą część osób na śniadanie. Jest tak, ponieważ danie to jest nie tylko pyszne, ale też i zdrowe. Płatki owsiane stanowią bowiem źródło wielu wartościowych składników, takich jak m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E, fosfor, wapń, magnez i krzem, jak również białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają także błonnik, którego rozpuszczalna frakcja zwana beta glukanem chroni śluzówkę jelit przed toksynami, jak też wspomaga wchłanianie składników odżywczych. Stanowią także doskonały prebiotyk, co oznacza, że wspomagają wzrost pożytecznych bakterii. Płatki owsiane to także idealny posiłek w przypadku występowania w organizmie stanów zapalnych, gdyż mają działanie immunostymulujące i przeciwzapalne. Uważa się, że płatki owsiane mogą także chronić przez rozwojem nowotworów, jak też miażdżycy oraz cukrzycy.
Płatki orkiszowe – alternatywa dla owsianki?
Warto wiedzieć, że płatki orkiszowe stanowią idealną alternatywę dla popularnej owsianki. Ich właściwości odżywcze są równie imponujące, tj. zawierają one m.in.. : witaminy z grupy B, E, PP, A, a także wapń, magnez, potas i selen. Posiadają tyle samo błonnika, co płatki owsiane i nieco więcej białka. Są jednak mniej kaloryczne, przez co nadają się do stosowania w dietach odchudzających. Mają przy tym niski indeks glikemiczny, dlatego są szczególnie polecane dla cukrzyków. Płatki orkiszowe cechują się szeregiem korzyści, a mianowicie obniżają poziom złego cholesterolu, jak również zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i wspomagają sprawność intelektualną. Bez problemu możemy je zakupić m.in. w sklepie internetowym z produktami orkiszowymi. Płatki orkiszowe możemy przyrządzić podobnie, jak płatki owsiane, tzn. z lub bez dodatku mleka. Wspaniale smakują także z rozmaitymi bakaliami czy orzechami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana