Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na czym polega praca wykwalifikowanego dietetyka?
Prawidłowe odżywianie to jedna z podstaw zdrowego stylu życiu. Każdy człowiek jest jednak inny, ma specyficzne potrzeby żywieniowe, a duża dostępność różnorodnych artykułów spożywczych wcale nie ułatwia wyboru tych właściwych. Dlatego w ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się usługi wykwalifikowanych dietetyków. Na czym dokładnie polega ich praca?
Kim jest dietetyk?
W największym skrócie, dietetyk to specjalista w dziedzinie żywienia człowieka. Dysponuje on szeroką wiedzą z różnych dziedzin nauki – od biologii i chemii, przez medycynę, kończąc na psychologii – a jego głównym zadaniem jest ocena wpływu żywności na kondycję danego człowieka, a także tworzenie planów dietetycznych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjentów. Zawód dietetyka często uznawany jest za zawód medyczny i obecnie trwają prace nad wprowadzeniem go na listę zawodów regulowanych. Oznacza to, że zawód dietetykę będą mogły wykonywać osoby posiadające odpowiednie wykształcenie oraz spełniające wymogi ujęte w ustawie o zawodach regulowanych.
Przeczytaj również: Jak wyliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?
Jak wygląda praca dietetyka?
Jak wspomnieliśmy wyżej, praca dietetyka polega przede wszystkim na ocenianiu wpływu żywienia na zdrowie danego człowieka, a także tworzeniu spersonalizowanych planów żywieniowych, dostosowanych do potrzeb pacjenta. Bardzo powszechne jest przekonanie, że dietetycy pracują wyłącznie z pacjentami cierpiącymi na otyłość – w rzeczywistości istnieje wiele sytuacji, w których pomoc dietetyka jest niezbędna dla utrzymania relatywnie dobrego stanu zdrowia. Mowa tutaj między innymi o pacjentach cierpiących na choroby takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca czy artretyzm – odpowiedni dobór diety wspomaga ich leczenie i zapobiega pogorszeniu zdrowia. Do klientów dietetyków zaliczają się również osoby uprawiające sport – zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy.
Przeczytaj również: Jak skomponować jadłospis dla dziecka z cukrzycą?
Co zrobić, by zostać dietetykiem?
Na obecną chwilę zawód dietetyka nie jest zawodem regulowanym, co oznacza że może wykonywać go każda osoba. Niemniej nawet dziś kluczem do kariery w tej branży jest posiadanie odpowiedniego wykształcenia, które można zdobyć np. w Karkonoskiej Akademii Nauk Stosowanych – w toku trwających kilka lat studiów kandydaci na dietetyków zdobywają najpełniejszą wiedzę dotyczącą żywienia człowieka, a także niezbędne umiejętności. Posiadając dyplom ukończenia studiów dietetycy mają najszersze możliwości zdobycia pracy – mogą zatrudnić się zarówno w państwowych i prywatnych placówkach medycznych (przychodniach, szpitalach), ale również w firmach z branży gastronomicznej (cateringi, restauracje, produkcja żywności) i sportowej (kluby, siłownie). Bardzo częstą praktyką wśród wykwalifikowanych dietetyków jest zakładanie własnych poradni dietetycznych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana