Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Majonez z curry – dodaj swoim daniom orientalnego charakteru
Wszyscy od lat znają majonez jako niezastąpioną przyprawę do jaj gotowanych na twardo. Do tradycji przeszło również używanie go do sałatki jarzynowej, bez której nikt nie wyobraża sobie świąt ani rodzinnej imprezy. Aktualnie jednak smakosze szukają dla majonezu nowych zastosowań. Stosuje się go jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, kanapek i innych przekąsek. Nadaje mu się nowe odcienie smakowe takie jak na przykład curry.
Z czego składa się przyprawa curry?
Niektórzy uważają, że curry jest jednorodną, indyjską przyprawą. Jednak prawda jest inna, bo to mieszanka kilku przypraw. Na curry składa się kurkuma, pieprz, imbir, kolendra, gorczyca kmin rzymski, chili, czosnek, kozieradka i sól. Przyprawa nie pochodzi bezpośrednio z Indii, aczkolwiek wszystkie oddzielne składniki są tam od dawna używane. Od niedawna natomiast stosuje się curry do potraw właśnie w państwach tamtego regionu.
Dlaczego majonez z curry?
Bardzo często smakosze zastanawiają się jak zmieniać smaki tradycyjnych potraw, aby nabrały one nowych, zachęcających cech. Jednym ze sposobów jest zastosowanie majonezu z curry. W sklepach takich, jak Starck’s Food, można nabyć specjalne produkty, które na zawsze odmienią niekiedy nudny sposób gotowania. Na pewno można to powiedzieć o tradycyjnym majonezie, ale z dodatkiem tej orientalnej przyprawy.
Majonez z curry jest w pełni wegański. Nie zawiera odzwierzęcych dodatków ani sztucznych konserwantów. Nie ma w nim soi grochu ani glutenu. Mogą go spożywać dzieci i osoby starsze. To, że jest niskokaloryczny, sprawia, że nadaje się też do jedzenia w czasie diety odchudzającej. Potrawy z jego dodatkiem nabierają nieco orientalnego smaku.
Majonez z curry nadaje się do sałatek, kanapek, surówek i dań, w których występuje dużo warzyw. Można też go stosować jako sos do frytek lub pizzy. W zasadzie każdy, kto kreatywnie podchodzi do przygotowywania posiłków, może znaleźć dla niego zupełnie nowe zastosowania.
Prozdrowotne właściwości curry
Lekki majonez z curry ze względu na główną jego przyprawę przyniesie organizmowi dużo pożytku. Przede wszystkim rozgrzewa, co powoduje szybszy transport substancji odżywczych do komórek. Oprócz tego składniki przyprawy pozytywnie wpływają na prace układu immunologicznego.
Curry wspiera pracę serca i zapobiega nadciśnieniu. Spożywanie tej przyprawy dobrze wpływa na gospodarkę lipidową w organizmie. Przyprawa doceniana jest również w profilaktyce nowotworowej, a główna w tym zasługa kurkumy, która jest szeroko stosowana między innymi w tym celu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana