Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego ser kozi uznawany jest za zdrowszy od sera krowiego?
Wśród produktów nabiałowych szczególną popularnością cieszą się rozmaite rodzaje serów. I słusznie, gdyż stanowią one bogate źródło wapnia, białka, jak też innych substancji odżywczych. Alternatywą dla sera krowiego jest ser kozi, który odznacza się wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Jakie są jego zalety i dlaczego warto się nim bliżej zainteresować? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykułu.
Walory zdrowotne koziego sera
Kozie sery nie bez powodu mają szerokie grono swoich oddanych wielbicieli. Jest tak, ponieważ oprócz swojego charakterystycznego, wytrawnego smaku, odznaczają się również wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Przede wszystkim sery te zawierają sporą ilość białka, jak również tłuszczy, a także dużą ilość składników mineralnych, w tym: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Są one bogate również w witaminę A, E, jak i witaminy D oraz K. W odróżnieniu od sera krowiego zawierają natomiast niewielką ilość cukrów mlecznych, przez co mogą je jeść także osoby z nietolerancją laktozy. Do tego ser kozi ma niski indeks glikemiczny, więc jest dozwolony w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Kozie sery są także łatwiej strawne niż sery krowie, dlatego można je z czystym sumieniem polecić osobom z problemami w trawieniu tradycyjnych produktów nabiałowych.
Jakie rodzaje koziego sera wyróżniamy?
Ser kozi występuje pod wieloma postaciami, takim jak np. ser miękki czy ser długo dojrzewający. Możemy także spotkać ser kozi pleśniowy czy ser do smarowania kanapek. Bardzo smacznym rodzajem sera wytworzonego z mieszanki sera owczego i koziego jest ser feta, jednak należy pamiętać, że na rynku możemy znaleźć także sery o nazwie Feta, który wytwarzane są z mleka krowiego. Zanim więc kupimy ten rodzaj sera, upewnijmy się, że mamy do czynienia z oryginalnym produktem. Tego rodzaju grecki ser feta możemy zakupić na przykład w sklepie internetowym z żywnością ekologiczną Oliwki. Możemy przyrządzić z niego doskonałą sałatkę w stylu śródziemnomorskim, jak też pyszną pastę z wykorzystaniem m.in. mieszanki sera koziego i sera feta. Ser ten możemy także dodawać do potraw gotowanych, jak np. szakszuka, a także z powodzeniem zastępować nim ser krowi w wielu przepisach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana