Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym jest pierzga pszczela i jakie ma właściwości?

Pierzga pszczela to główne pożywienie pszczół, mające kształt twardych grudek. Składa się między innymi z miodu, śliny i pyłku kwiatowego, które przygotowują pszczoły i gromadzą w ulu, gdzie dojrzewa i fermentuje. Jak się okazuje, jest to nie tylko pełen wartości pokarm dla owadów, ale także cenne źródło witamin i składników odżywczych dla człowieka.
Jak powstaje pierzga?
Pszczoły, zbierając nektar, zostają przy okazji oprószone pyłkiem z kwiatów, który następnie mieszają z zebranym nektarem i własnymi enzymami ze śliny. W ten sposób tworzą większe granulki, transportują je w tylnych odnóżach do uli, gdzie zostają złożone w specjalnych komorach. Zgromadzony pyłek pszczeli zostaje rozdrobniony, zagęszczony, zmieszany z bakteriami kwasu mlekowego, a komórkę pszczoły zalepiają miodem. W wyniku fermentacji wierzch skorupki po czasie pęka, umożliwiając dostęp do pierzgi.
Co zawiera pierzga?
Pierzga pszczela zawiera wiele składników odżywczych. Znajdziemy w niej podstawowe makroskładniki, takie jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz aminokwasy egzogenne. Jest również źródłem witaminy A, C, E, D, K, oraz z grupy B. Ponadto pierzga zawiera pierwiastki m.in. sód, potas, fosfor, żelazo, krzem i mangan. Co ważne, jest najlepiej przyswajalnym produktem pszczelim przez człowieka.
Właściwości i zastosowanie pierzgi
Z uwagi na prozdrowotne właściwości pierzga jest wykorzystywana w lecznictwie, przemyśle spożywczym oraz kosmetyce. NaturalneZakupy.pl posiada w swojej ofercie pierzgę w polewie cytrynowej, która w smaczny sposób urozmaici dietę i dostarczy cennych składników odżywczych. Składnik tego typu wzmacnia układ immunologiczny, poprawiając odporność organizmu. Posiada właściwości antybakteryjne, długotrwale stosowana wpływa pozytywnie na samopoczucie, pomaga w walce ze stresem i wspomaga sprawność psychiczną. Jest doskonałym suplementem działającym na pracę układu trawiennego. Pomaga w leczeniu chorób wątroby oraz wrzodów. Kosmetyki zawierające pierzgę wspomagają proces odbudowy komórek skóry, poprawiając jej koloryt, nawadniają i stymulują produkcję ceramidów.
Jak stosować pierzgę?
Można ją spożywać w postaci naparów, pitych z samego rana na czczo. Zaleca się dawkowanie w ilości około 30-40g na dzień. Nie stosować w przypadku podejrzenia alergii na produkty pszczele.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana