Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy wolno łączyć ogórka z pomidorem? Fakty i mity
Łączenie ogórka z pomidorem jest szkodliwe – tak zwykło się mawiać w domach i szkołach. Dlaczego? Ze względu na niwelowanie zawartej w pomidorach witaminy C przez obecny w ogórkach enzym o nazwie askorbinoza. Nie da się zaprzeczyć, że enzym ten niszczy kwas askorbinowy, a co za tym idzie, łączenie ogórka z pomidorem nie ma większego sensu. Jednak nie zawsze jest to tak oczywiste. Przekonaj się dlaczego!
Dlaczego nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem?
Świeży ogórek zawiera w sobie askorbinozę – enzym, który skutecznie zwalcza witaminę C. Natomiast takie warzywa jak papryka czy pomidor zawierają spore ilości witaminy C. Dlatego połączenie świeżych ogórków ze świeżymi pomidorami np. w sałatce zazwyczaj nie ma większego sensu. Jak wskazuje dostawca warzyw Golden Fruits z Gdańska, ogórki i pomidory smakują razem bardzo dobrze, ale zwykle nie powinny być ze sobą łączone. Ze względu na negatywne oddziaływanie askorbinozy na kwas askorbinowy pomidory czy papryka zostają pozbawione cennych wartości. Co więcej, nie tylko pomidory są bogate w witaminę C. Jest tak również w przypadku natki z pietruszki, czerwonej papryki, jarmużu, kapusty, kalarepy i szpinaku.
Przeczytaj również: Czy dieta pudełkowa to dobry sposób, aby schudnąć?
Czy łączenie ogórka z pomidorem zawsze jest złe?
Trzeba przyznać, że nie zawsze łączenie ogórka z pomidorem wypada niekorzystnie. Niejedna hurtownia warzyw wie, że te świeże warzywa np. w postaci sałatki, można przygotować w sposób zapewniający im dostarczenie niezbędnych elementów do organizmu. Wystarczy zniwelować oddziaływanie askorbinozy. Działa ona w optymalnym dla niej pH 5,6. Aby zdezaktywować askorbinozę, wystarczy dodać do sałatki olej balsamiczny, sok z limonki czy cytryny. Taki prosty zabieg pozwoli na cieszenie się wspólnym towarzystwem ogórka i pomidora w jednym daniu bez utraty właściwości odżywczych. Poza tym kiszenie i konserwowanie ogórków również dezaktywuje askorbinozę. Dlatego ewentualne połączenie ogórka konserwowego ze świeżym pomidorem również nie wyrządzi krzywdy warzywom bogatym w witaminę C.
Uwzględniając powyższe zasady, można bardzo łatwo zrozumieć, dlaczego w kuchniach całego świata można znaleźć wiele potraw z ogórkiem i pomidorem jednocześnie. W przeciwnym wypadku tak popularne dania jak sałatka szopska czy grecka nie miałyby większych wartości dla organizmu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana