Artykuł sponsorowany

Czy wolno łączyć ogórka z pomidorem? Fakty i mity

Czy wolno łączyć ogórka z pomidorem? Fakty i mity

Łączenie ogórka z pomidorem jest szkodliwe – tak zwykło się mawiać w domach i szkołach. Dlaczego? Ze względu na niwelowanie zawartej w pomidorach witaminy C przez obecny w ogórkach enzym o nazwie askorbinoza. Nie da się zaprzeczyć, że enzym ten niszczy kwas askorbinowy, a co za tym idzie, łączenie ogórka z pomidorem nie ma większego sensu. Jednak nie zawsze jest to tak oczywiste. Przekonaj się dlaczego!

Dlaczego nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem?

Świeży ogórek zawiera w sobie askorbinozę – enzym, który skutecznie zwalcza witaminę C. Natomiast takie warzywa jak papryka czy pomidor zawierają spore ilości witaminy C. Dlatego połączenie świeżych ogórków ze świeżymi pomidorami np. w sałatce zazwyczaj nie ma większego sensu. Jak wskazuje dostawca warzyw Golden Fruits z Gdańska, ogórki i pomidory smakują razem bardzo dobrze, ale zwykle nie powinny być ze sobą łączone. Ze względu na negatywne oddziaływanie askorbinozy na kwas askorbinowy pomidory czy papryka zostają pozbawione cennych wartości. Co więcej, nie tylko pomidory są bogate w witaminę C. Jest tak również w przypadku natki z pietruszki, czerwonej papryki, jarmużu, kapusty, kalarepy i szpinaku.

Czy łączenie ogórka z pomidorem zawsze jest złe?

Trzeba przyznać, że nie zawsze łączenie ogórka z pomidorem wypada niekorzystnie. Niejedna  hurtownia warzyw wie, że te świeże warzywa np. w postaci sałatki, można przygotować w sposób zapewniający im dostarczenie niezbędnych elementów do organizmu. Wystarczy zniwelować oddziaływanie askorbinozy. Działa ona w optymalnym dla niej pH 5,6. Aby zdezaktywować askorbinozę, wystarczy dodać do sałatki olej balsamiczny, sok z limonki czy cytryny. Taki prosty zabieg pozwoli na cieszenie się wspólnym towarzystwem ogórka i pomidora w jednym daniu bez utraty właściwości odżywczych. Poza tym kiszenie i konserwowanie ogórków również dezaktywuje askorbinozę. Dlatego ewentualne połączenie ogórka konserwowego ze świeżym pomidorem również nie wyrządzi krzywdy warzywom bogatym w witaminę C.

Uwzględniając powyższe zasady, można bardzo łatwo zrozumieć, dlaczego w kuchniach całego świata można znaleźć wiele potraw z ogórkiem i pomidorem jednocześnie. W przeciwnym wypadku tak popularne dania jak sałatka szopska czy grecka nie miałyby większych wartości dla organizmu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.