Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy jedzenie z food trucków to fast food?
Popularność food trucków rośnie z roku na rok. W wielu miastach zagościły one na stałe. Bardzo często, występują one też jako atrakcja na różnego rodzaju festynach czy imprezach miejskich. Zazwyczaj ich wizyty są bardzo dobrze odbierane przez miejscowych, co można wywnioskować np. po klientach ustawiających się w długich kolejkach do zakupu jedzenia. Czy food tracki to kolejne miejsce, w którym sprzedaje się tylko tzw. fast food?
Co to jest food truck i jakie jedzenie możemy tam kupić?
Food truck to nic innego jak specjalnie przygotowana i zaopatrzona furgonetka do sprzedaży jedzenia na wynos. Znaczna jego większość zaliczana jest do kategorii street food, czyli jedzenia sprzedawanego na ulicy. Zazwyczaj przyjeżdżają one na różnego rodzaju imprezy miejskie, festyny, festiwale czy nawet pod biurowce i inne miejsca pracy. W food truckach mogą być sprzedawane różne rodzaje jedzenia, takie jak np.:
lody,
kebab,
hot-dogi,
burgery,
desery,
frytki,
naleśniki,
świeże soki,
smoothies,
sałatki,
makarony,
ryby,
potrawy kuchni wegańskiej, wegetariańskiej,
dania kuchni wszystkich kontynentów itp.
Jedną z firm, która zajmuje się sprzedażą jedzenia z food trucka, jest firma Chefs On Wheels z Bielsko-Białej, która przygotowuje m.in. autorskie burgery.
Czy w food truckach sprzedają fast foody?
Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie z food trucków różni się czymś od znanych restauracji, w których sprzedawany jest fast food? Odpowiedź brzmi: „TAK”. Właściciele restauracji na kółkach chcieliby wyłamać się z tego stereotypu, że ich jedzenie jest szybkie, tanie i niezdrowe. W większości przypadków przykładają oni ogromną wagę do tego, co ląduje na tzw. talerzach klientów, wybierając produkty spożywcze najlepszej jakości i przykładając ogromną wagę do ich przyrządzenia. Dodatkowo potrawy praktycznie przygotowywane są na oczach klientów, więc mogą oni zobaczyć, jak krok po kroku powstaje ich posiłek. Food trucki stały się alternatywą dla klasycznych restauracji, a ich popularność stale się zwiększa. Dlaczego? Bo mają swój odmienny styl i klimat, który być może nie będzie pasował każdemu, ale zdecydowanie każdy powinien dać mu szansę i spróbować specjałów, które serwowane są w jeżdżących restauracjach przy okazji kolejnego zlotu food trucków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana