Artykuł sponsorowany

Czy dieta bezglutenowa u osoby zdrowej może być szkodliwa?

Czy dieta bezglutenowa u osoby zdrowej może być szkodliwa?

Dieta bezglutenowa ostatnimi czasy zyskała sobie dużą popularność. Może to mieć związek z częstszym wykrywaniem nietolerancji na gluten, jak również z koncepcją, iż dieta bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia także w przypadku niektórych schorzeń, jak autyzm, reumatyzm czy choroba Hashimoto. Czy jest ona wobec tego odpowiednia także dla osób zdrowych?

Czym jest gluten i skąd się wzięła jego „zła sława”?

Gluten jest rodzajem białka występującego naturalnie w zbożach takich, jak: pszenica oraz jej odmiany, a także orkisz, jęczmień i żyto. To właśnie dzięki niemu chleb czy ciasto na naleśniki z mąki pszennej lub żytniej „klei się”, a więc przyjmuje odpowiednią, plastyczną konsystencję, dzięki której uzyskujemy puszyste i smaczne wypieki. Jest on z tego względu bardzo ceniony w przemyśle spożywczym i branży kulinarnej. Gluten często dodawany jest do wyrobów mięsnych oraz innych gotowych produktów, jak majonezy, kaszki zbożowe czy zupy instant. Ten generalnie pożyteczny składnik od jakiegoś czasu okryty jest złą sławą, a dieta polegająca na jego eliminacji propagowana jest jak ogólnie zdrowa dla każdego. Czy słusznie?

Kiedy warto stosować dietę bezglutenową?

Dietę bezglutenową powinno się bezwzględnie zastosować w przypadku celiakii, czyli choroby trzewnej, w wyniku której na skutek spożycia glutenu dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Drugą grupę osób, która powinna ograniczyć lub wyeliminować gluten ze swojej diety, stanowią osoby z alergią na gluten, a trzecią – osoby z jego nietolerancją. Niektórzy dietetycy zalecają także dietę bezglutenową w przypadku chorób autoimmunologicznych, takich jak choroba tarczycy Hashimoto, twierdząc, że gluten może w istotny sposób przyczyniać się do powstania tych chorób. Mówi się także o powiązaniach glutenu z występowaniem autyzmu u dzieci. W takim wypadku można rozważyć ograniczenie lub eliminację glutenu na jakiś czas.

W pozostałych przypadkach nie ma podstaw do rezygnowania z glutenu. Co więcej, dieta bezglutenowa czasami może wręcz zaszkodzić. Zboża zawierające gluten są bowiem w naszej strefie klimatycznej źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W Polsce producentem wysokiej jakości mąki jest na przykład firma Jakpol. Oprócz zagrożeń związanych z występowaniem niedoborów pokarmowych, dieta bezglutenowa oparta na zbożach takich, jak ryż, może prowadzić do gromadzenia się arszeniku w organizmie, gdyż zboże to gromadzi więcej tego metalu ciężkiego od innych zbóż.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.