Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
10 ciekawych przepisów z papryką w roli głównej
Papryka to warzywo wyjątkowo często wykorzystywane w polskiej kuchni. Doskonale sprawdza się jako element dań wegańskich i mięsnych. Można przyrządzić z nią obiady oraz kolacje albo stworzyć z niej wyjątkowy dodatek. Warto nauczyć się ją wykorzystywać, ponieważ jest zdrowa i smaczna, szczególnie kiedy komponuje się ją z innymi, równie popularnymi warzywami.
Pomysły na dania wegańskie i mięsne z papryką
Paprykę można zastosować do wielu dań jako akcent smakowy lub jako ich główny składnik. Szczególnie często można znaleźć ją w potrawach wegańskich. Ciekawe propozycje do przygotowania to między innymi:
sałatka z papryką i pomidorem,
papryka faszerowana,
pasta do kanapek z papryki,
sok z papryki,
risotto z papryką i pieczarkami.
Do tych dań nie wykorzystuje się mięsa ani innych produktów odzwierzęcych, są jednak pełnowartościowe. Świeża papryka jest jednym z ich głównych składników. Sprawdza się doskonale także jako baza do innych dań wegańskich. Potrawy można urozmaicić o dodatkowe składniki, na przykład do sałatki dodać szczypiorek, a do soku dodać inne warzywa, które wzmocnią smak i uzupełnią napój o dodatkowe witaminy.
Paprykę można wykorzystać także jako główny składnik dań typowo mięsnych. Bardzo często wykorzystuje się ją do urozmaicenia potraw kuchni polskiej. Warto wypróbować przede wszystkim przepisy na:
gulasz chłopski z papryką,
kurczaka po chińsku, którego podaje się tradycyjnie z papryką,
paprykowe placki z kurczakiem,
sałatkę paprykową z tuńczykiem,
krewetki w sosie limonkowym z papryką.
Mięso nie musi być najważniejszym składnikiem tych dań. Warzywa są sycące oraz zapewniają wiele witamin, szczególnie potrzebnych dzieciom i osobom z osłabioną odpornością. Papryka będzie świetnym dodatkiem w codziennym menu, szczególnie dobrze sprawdzi się natomiast w daniach jednogarnkowych oraz sałatkach.
Dlaczego warto wprowadzić do diety paprykę?
Papryka to warzywo bogate w witaminy, które doskonale uzupełnia posiłek w niezbędne dla organizmu elementy. Produkty sprowadzane przez takie firmy, jak Lomania Polsko-Francuska Spółka z o.o. są świeże, a do tego pochodzą z wysokiej jakości upraw. Znajdują się w nich między innymi witamina C, której stężenie jest naprawdę duże oraz witaminy z grupy A, E i B. Paprykę powinny wprowadzić do diety osoby, które zmagają się z niedoborem potasu, ponieważ to warzywo jest w niego bardzo bogate. Do tego jest smaczne i w daniach prezentuje się bardzo estetycznie. Dlatego co jakiś czas warto przygotować dla siebie lub rodziny posiłek, w którym króluje papryka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana